De PV-markt groeit en zonne-energiesystemen nemen de komende jaren een steeds groter aandeel in de energiemarkt in. Samen zijn de in Nederland opgestelde PV-systemen op dit moment goed voor 10 gigawatt-piek (GWp) aan duurzaam elektriciteitsvermogen terwijl TNO in een recent verschenen whitepaper de ambitie formuleert om 50 GWp in 2030 mogelijk te maken. Een mooie ambitie.
Ondertussen gebeurt er veel op PV-gebied. Heel veel. Zo gaat het rendement geleidelijk richting de dertig procent, bieden zonnefolies nieuwe mogelijkheden dankzij hun flexibiliteit en experimenteren technici volop met nieuwe toepassingen zoals tweezijdige verticale zonnepanelen, zonnecellen verwerkt in wegen, vangrails, dijken, dakpannen,... Er is zelfs een plan om een ‘berg’ uit zonnepanelen te bouwen in het Amerikaanse Black Rock City.
Het recyclen van zonnepanelen staat eveneens hoog op de agenda. In Nederland is inmiddels een initiatief gestart om zonnepanelen die aan het einde van hun levensduur zijn, te recyclen. Daarnaast wordt nog een tweede recyclingroute gevolgd: de ontwikkeling van PV-panelen die volledig circulair zijn. Dit vergt een bijzondere techniek. De folie en het glas die dertig jaar lang onder alle weersomstandigheden aan elkaar moeten blijven vastzitten, moeten aan het einde van de levensduur weer zonder problemen uit elkaar kunnen worden gehaald. Dit lijkt tegenstrijdig, maar de oplossingen die hiervoor zijn gevonden, zien er volgens onderzoekers veelbelovend uit.
Ook omvormers zullen de komende tijd een transformatie ondergaan, zo is de verwachting. In de energietransitie zijn slimme omvormers hard nodig om te zorgen voor flexibiliteit in het elektriciteitsnet. De huidige generatie omvormers zijn al intelligent, maar er is meer nodig om de flexibiliteit in vraag en aanbod te kunnen garanderen. De markt zal zich nog verder moeten ontwikkelen.
Kortom, er is heel veel nieuws onder de zon.
En daarover berichten wij u graag in dit Solar Digimagazine.
Evi Husson, redactie Installatie Journaal & Vakblad Warmtepompen
We zien dat je een verouderde browser hebt. Eentje die niet goed om kan gaan met HTML5.
Dit magazine is gemaakt met Magzmaker, het online magazine cms, dat gebruik maakt van moderne technieken gebaseerd op HTML5. We hopen we dat je de laatste versie van Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla Firefox kunt installeren. Dat zijn browsers waarmee je dit magazine probleemloos kunt bekijken.
Download de laatste versie van Internet Explorer hier.
Download de laatste versie van Firefox hier.
Download de laatste versie van Chrome hier.