Elektrische energie uit de zon in beeld

Energie uit de zon kent in de praktijk vele vormen. Het meest bekend zijn natuurlijk de zonnepanelen op woningen en gebouwen. Maar inmiddels kennen we ook de grote weidevelden met zonnepanelen, zonnepanelen op het wateroppervlak, verticale zonnepanelen als afrastering en auto’s met geïntegreerde zonnecellen. En er is zelfs een plan om een ‘berg’ uit zonnepanelen te bouwen in een woestijn. Hieronder een aantal blikvangers.

Lees verder 

Verticale opstelling van zonnepanelen

In april zijn er in de polder bij Petten 72 verticale zonnepanelen geplaatst door Praxiz voor het project Polaris. In dit project wordt de stroomopbrengst als functie van de afstand tussen de panelen gemeten en verschillende coatings getest door TNO. De resultaten moeten inzicht geven in de mogelijkheden voor meervoudig landgebruik van zonnesystemen, bijvoorbeeld in combinatie met landbouw. Of als afrastering of windscherm.

Verticale zonnepanelen

Lightyear one photo rear

Bijladen met zonnecellen op het dak

Autofabrikant Lightyear werd opgericht door alumni van Solar Team Eindhoven, die meermaals de Bridgestone World Solar Challenge wonnen. De Ligthyear One kan een afstand van maar liefst 725 kilometer overbruggen met een relatief kleine batterij. Bovendien laadt de batterij zichzelf op met de energie uit de zonnecellen op het dak; naar eigen zeggen tot wel 20.000 kilometer per jaar. Op het dak en de motorkap bevindt zich 5 m2 aan zonnecellen (samen maximaal 1250 W) die in Nederland per jaar zo’n 700 kWh energie kunnen leveren. De zonnecellen zijn in staat per uur 12 km aan rijafstand bij te laden. In de zomer kunnen de zonnecellen volgens de bouwers het bereik dagelijks met 50 tot 70 kilometer verlengen.


Drijvend PV-platform in zee

De Nederlandse start-up SolarDuck heeft een driehoekige structuur voor drijvende zonnepanelen ontwikkeld. Volgens ceo Koen Burgers bevinden de panelen zich meer dan drie meter boven het wateroppervlak en kan de structuur golven en dynamische belastingen aan. Het wordt vanaf april gebruikt in een Nederlands proefproject. De drijvende basisplatforms zijn driehoekige structuren van 16 x 16 x 16 meter. Ze lijken op offshore drijvende windplatforms of drijvende olieplatforms. Ze kunnen flexibel aan elkaar worden gekoppeld om grote installaties te vormen. “Het idee is gebaseerd op de offshore,” zei Burgers. “Ons bedrijf is een spin-off van de onderzoeksafdeling van de Damen Shipyards Group, een bedrijf dat het beste uit de industrie gebruikt om een betrouwbare oplossing te ontwerpen die opgewassen is tegen de harde maritieme omgeving.” Bron: PV Magazine.

 


Solar-duck

Staion Rotterdam

PV op stationsdak

Het ligt er inmiddels sinds 2014, maar het is nog altijd fascinerend om te zien als je naar boven kijkt: het mozaïek van zonnecellen in het glazen dak van het station van Rotterdam. Als de zon door het raster van zonnecellen schijnt, daalt over de perrons en treinen een afdruk van zonnecellen neer in fraaie schaduwtinten. De 10.000 vierkante meter glas-glas-zonnepanelen voorzien de roltrappen, liften en verlichting van het station van energie. Wat overblijft, levert de NS terug aan het net. De 130.000 zonnecellen leveren zo’n 300 MWh per jaar, vergelijkbaar met de energiebehoefte van 85 huishoudens.

Foto: Maarten Legius 


Groot, groter, grootst

Met de koppeling van zonnepark Vlagtwedde (350.000 zonnepanelen, 110 MWp) aan het net, staat het eind 2019 gebouwde zonnepark Midden-Groningen (316.216 zonnepanelen) niet meer aan de koppositie. Maar ondertussen is in Dronten een zonnepark in de voorbereiding met een vermogen van 147 MWp. En ook Dronten voelt de hete adem van een opvolger in de nek, want de gemeente Bergen is bezig met een bestemmingsplan voor een 265 hectare zonneveld, met in potentie een nog hoger vermogen.

Foto: Powerfield 






‘s Werelds grootste carport met zonnepanelen

Solarfields, producent van duurzame energie, en MOJO, organisator van grootschalige evenementen, realiseren ‘s werelds grootste solar carport. Het zonnepark wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare. De solar carport wordt in 2021 operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.000 MWh elektriciteit wordt geproduceerd. Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields: “We maken gebruik van bifaciale zonnepanelen, zodat er geen parkeerruimte verloren gaat aan de constructie.”

Foto:  Solarfields   


Solar-farm
Solar-farm

Berg (en tent) van zonnepanelen

Burning Man is een jaarlijks evenement op een ranch in het Amerikaanse Black Rock City, waar ondernemers en kunstenaars samenkomen. Volgens de architecten van deze ‘berg van zonnepanelen’ is het ontwerp geïnspireerd op het natuurlijke landschap van Fly Ranch - grenzend aan de locatie van Burning Man. Het bedrijf NUDES vindt dat deze onconventionele gebogen vorm beter past in het dynamische landschap van geisers, wetlands en hete en koude bronnen. Als een van de 10 geselecteerde voorstellen voor de LAGI 2020 Fly Ranch ontwerpwedstrijd, is NUDES van plan een modulair ontwerp te bouwen dat bestaat uit gerecycled hout en andere milieuvriendelijke materialen. Het zou de benodigde 320 MWh per jaar voor de hele ranch moeten kunnen leveren.


Drijvnende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen

GroenLeven heeft ruim 250.000 drijvende zonnepanelen over acht projecten in Nederland. Op verzoek van GroenLeven onderzoekt ATKB – Buro Bakker het effect van de drijvende zonnepanelen op de waterecologie en biodiversiteit. Het onderzoek laat beperkte negatieve en positieve effecten op de ecologie zien van diepe zandwinplassen. Belangrijkste resultaat is dat het zuurstofgehalte onder de drijvende zonnepanelen op de industriële zandwinplas in Zwolle op een goed niveau blijft, net als in het omringende water. Volgens de onderzoekers is de waterkwaliteit gelijk aan de kwaliteit die normaliter in diepe plassen wordt waargenomen. Meerjarig onderzoek is nodig om duidelijkere resultaten vast te stellen.


Meer meten aan PV-installaties biedt waardevolle inzichten

Elektrische energie uit de zon in beeld

10/16
Loading ...