Sponsored content artikel - €1.750,-

Lees het artikel 

Hyet Solar gaat zijn zonnefolie-fabriek in Arnhem fors uitbreiden

Link naar website 


Advertorial - Logo

{Voorbeeld sponsored content artikel}

Zonnefolie staat volop in de belangstelling

Met zonnefolie zijn andere dingen mogelijk dan met zonnepanelen. Zo kan folie op een gebogen vlak worden gekleefd. Er is veel belangstelling voor het product, merkt Hyet Solar. Vandaar dat het bedrijf zijn zonnefolie-fabriek in Arnhem fors gaat uitbreiden. Ook gaat het bedrijf zich buiten de landsgrenzen begeven.

 

Tekst Marion de Graaff

 

De zonnefolie die Hyet Solar ontwikkelde en produceert, is licht en flexibel. De werking en de opbrengst ervan is vergelijkbaar met glazen zonnepanelen, maar de verschillen tussen beide producten zijn enorm.

Folie kun je op gebogen vlakken kleven

 

“Met zonnefolie kun je andere dingen doen dan met zonnepanelen”, zegt business developer Max Middelman. “Het folie kan bijvoorbeeld op gebogen vlakken gekleefd worden, en/of op oppervlakten die het gewicht van een glazen pv-paneel niet kunnen dragen. Zo kwamen we in samenspraak met Vopak op het idee om de bovenzijden van olietanks in het Botlek-gebied van zonnefolie te voorzien. Het totale oppervlak daarvan is enorm, dus het is prachtig om daar gebruik van te kunnen maken.”

 

Opslagtanks voorzien van zonnefolie

U“We gaan in de nabije toekomst zonnefolie op de daken van zes dieselopslagtanks in de Laurenshaven in Rotterdam leggen”, vertelt algemeen directeur Frans Mulder. ‘Maar doordat diesel brandbaar is, zitten er bijzondere restricties aan. Dat heeft gevolgen voor het installatietechnische gedeelte van operatie. Je kunt niet overal kabels bevestigen of doorvoeren, bijvoorbeeld. Verder kan een productieproces niet zomaar stilgelegd worden, en dus moet het bevestigen van het folie in het onderhoudsschema worden ingepast. Al met al moeten we vooraf dus heel goed uitzoeken hoe we daar het beste te werk kunnen gaan. Vandaar dat we met een andere pilot zijn gestart om ervaring op te doen.”.

Advertorial_94

We hebben geen dure of zeldzame grondstoffen nodig om de folie te vervaardigen, dus belasten we het milieu niet onnodig én blijven de kosten laag

Tank in Vlaardingen met zonnefolie

IMulder: “Het dak van een kleinere opslagtank in Vlaardingen waarin plantaardige olie opgeslagen wordt, is inmiddels voorzien van het zonnefolie, en dat is uitstekend verlopen. We zijn op dit moment met verschillende bekende olie- en gasbedrijven in gesprek over vergelijkbare toepassingen, ook deze bedrijven willen graag verduurzamen.”

 

Procedé ontwikkelen lastig

Hyet Solar ontwikkelde het folie zelf, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Chief technology officer Edward Hamers: “Vooral het ontwikkelen van het procedé was lastig, omdat er verschillende technologieën voor nodig zijn. Met een team van pv-deskundigen, technici en machinebouwers is het uiteindelijk gelukt. Als je zoals wij de ambitie hebt om een hoogwaardig technisch product op industriële schaal te gaan vervaardigen, dan moet alles kloppen.”

 

Minder grondstoffen en materialen nodig

Hamers: “Voor het produceren van ons zonnefolie zijn veel minder grondstoffen en materialen nodig dan voor het maken van conventionele pv-panelen. Het belangrijkste bestanddeel is silicium, en dat is eigenlijk gewoon zand. We hebben geen dure of zeldzame grondstoffen nodig om de folie te vervaardigen, dus belasten we het milieu niet onnodig én blijven de kosten laag.”

 

Aluminiumfolie als tijdelijke drager

Het procedé bestaat uit een reeks van verschillende depositiemethodes, waarbij minerale stoffen en gassen neerslaan op een vaste ondergrond. Bij het proces gebruikt Hyet Solar aluminiumfolie als tijdelijke drager waarna de folie vervolgens laag voor laag opgebouwd wordt. Door de aluminium basis kan er met hoge temperaturen gewerkt worden. Dat is belangrijk, want daardoor ontstaan er in de zonnecel goede elektrische eigenschappen. Helemaal aan het einde van het proces wordt het aluminiumfolie verwijderd. De stoffen zijn dan aan elkaar gesmolten en vormen een folie.

Sponsored content artikel

5/12
Loading ...